flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заключний вебінар «Впровадження сервісів для вразливих груп користувачів суду"

18 червня 2021, 13:43
17 червня експерти Ініціативи «Модельні суди провели заключний вебінар «Впровадження сервісів для вразливих груп користувачів суду: підсумки імплементації та плани на майбутнє»
📍 Курс спрямований на підготовку тренерів (суддів, працівників апарату суду, прокурорів, представників Національної поліції України, системи органів безоплатної правової допомоги), які надалі самостійно зможуть передати знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейський практик із забезпечення доступу до правосуддя для вразливих категорій користувачів суду.
«Я впевнений, що ми сьогодні під час презентації побачимо ідеї і пропозиції випускників двох доборів курсу, які будемо обов’язково втілювати», - зазначив заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький.
 
На зображенні може бути: 4 людини та текст
Проректорка Національної школи суддів України Наталія Шукліна висловила слова подяки команді Проєкту за ініціативу проведення навчального курсу: «Експерти Проєкту ЄС «Право-Justice» надали нам поштовх для проведення серії вебінарів на базі НШСУ, присвячених формуванню клієнтоорієнтованих судів».
Зі свого боку, Олександр Баранов, в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги зауважив, що під час карантину Центр розширив доступ для вразливих клієнтів за допомогою цифрових каналів зв'язку, нових дистанційних точок доступу та нових мобільних додатків.
 
На зображенні може бути: 4 людини та текст
Під час вебінару Поліна Лі, головна національна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” представила навчально-методичний посібник «Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду». Ознайомитися із посібником можна за посиланням: https://bit.ly/3oujsFW
 
 
На завершення тренери навчального курсу, експертки Проєкту ЄС “Право-Justice” Іріна Урумова та Катерина Ілікчієва розповіли про досвід запровадження рішень для вразливих груп користувачів суду та підбили підсумки курсу.
Вітаємо учасників із успішним завершенням та бажаємо успішно втілити напрацьовані проєкти 
 
EU Project Pravo-Justice

 

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. У межах Проекту ЄС "Право-Justice" з 2018 року реалізовується Ініціатива "Модельні суди", що має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах.

У модельних судах експертами проекту опрацьовувались питання, зокрема, щодо особливості поводження із особами, які відносяться до "вразливих" категорій (особи, які причетні до торгівлі людьми, зазнали насильства, діти, інші).

Протягом 2020 року в рамках реалізації Ініціативи "Модельні суди" експертами Проекту ЄС "Право-Justice":

розроблено стандартну операційну процедуру № 3 "Служба підтримки вразливих користувачів судових послуг", що визначає загальні правила, порядок організації та функціонування Служби підтримки вразливих користувачів судових послуг;

в липні-серпні проведено навчальний курс "Підготовка тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду". Навчання пройшли 36 учасників з різних структур (апарат суду, прокуратура, національна поліція, громадський сектор тощо), які отримали сертифікати про здобуття кваліфікації тренера;

у співпраці з Координаційним центром надання правової допомоги розпочато реалізацію проекту "Служба волонтерів у судах" у Лозівському міськрайонному суді Харківської області та Малиновському районному суді міста Одеси. Вказані суди залучають менторів-наставників та будь-яких інших релевантних партнерів, які проводять навчання кандидатів та статус волонтера, а також навчають їх техніці безпеки та деяким аспектам роботи суду;

розроблено концепцію навчального онлайн-курсу "Служба волонтерів у судах";

розроблено інформаційний буклет "Пам'ятка потерпілого у кримінальному провадженні", який окрім базових рекомендацій, містить алгоритм дій у випадку вчинення щодо особи кримінального правопорушення та доступно роз’яснює процедуру отримання статусу потерпілого, куди звертатись за безоплатною правовою допомогою. Проектом ЄС "Право-Justice" виготовлено дві тисячі примірників буклетів та направлено до шести модельних судів для поширення серед відвідувачів суду. Крім того, електронний макет інформаційного буклету поширено серед судів для  розміщення на інформаційних стендах у приміщеннях і веб-сайтах.

14 квітня 2021 року під час конференції на тему "Служба волонтерів як необхідна складова надання сервісів для вразливих груп користувачів суду", яка організована Проектом ЄС "Право – Justice" у рамках реалізації нової фази Ініціативи "Модельні суди", представники Вишгородського районного суду Київської області розповіли присутнім про власний досвід впровадження волонтерського сервісу. Також під час конференції відбулась офіційна церемонія підписання меморандумів про співпрацю у Вінницькому апеляційному суді, Вінницькому міському суді Вінницької області та Хмельницькому міськрайонному суді Хмельницької області, що стало початком впровадження Служби волонтерів у цих судах.

У квітні-травні 2021 року проведено другий спеціальний навчальний курс "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду. Навчання пройшли 37 учасників, серед яких: судді, працівники апаратів судів, представники Національної школи суддів України, прокуратури, Національної поліції України, Служби судової охорони та системи органів безоплатної правової допомоги.