flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові послуги – для громадян. Прогресивний досвід наших колег з Київщини

08 липня 2021, 17:44

Тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков взяв участь в урочистому відкритті інтегрованої рецепції Вишгородського районного суду Київської області 5 липня 2021 року.  

Облаштування інтегрованої рецепції суду відбулось за фінансової підтримки  Проекту ЄС "Право-Justice" у рамках реалізації Ініціативи "Модельні суди". Інтегрована рецепція суду – це перший пункт, де відвідувачі контактують з судом. Головною її метою є підтримка людей з моменту, коли вони приходять до суду, швидке реагування на їхні потреби та ефективне управління потоком відвідувачів.

Ремі Дюфло, виконуючий обов’язки Голови Представництва ЄС в Україні, під час вітального слова висловив сподівання, що відвідувачі суду відчують на собі переваги інтегрованої рецепції під час перебування в суді.

Також пан Ремі запевнив, що Європейський Союз готовий і надалі підтримувати Україну в питаннях реалізації судової реформи.

 

"Наша мета – змінити ставлення і судів до користувачів судових послуг, і користувачів судових послуг до судів. Суд має бути таким сервісом для громадян, аби вони почувались у суді комфортно. Враховуючи реалізацію адміністративно-територіальної реформи в Україні, приміщення судів будуть поступово модернізуватись так, аби відповідати існуючим стандартам. Сьогодні це яскравий приклад бажання і можливостей, і того, коли ці два поняття об‘єднують людей. Саме спільними зусиллями наших партнерів Проекту ЄС "Право-Justice" та Територіального управління ДСА України в Київській області став можливим сьогоднішній захід", - сказав у вітальному слові Олексій Сальніков.

Також з вітальним словом до учасників заходу звернулись голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник Голови Служби судової охорони Юрій Зернов, голова Вишгородського районного суду Київської області Ірина Котлярова, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант.

Відкрили інтегровану рецепцію Вишгородського районного суду Київської області урочистим перерізанням стрічки.  

Національна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice" Поліна Лі розповіла присутнім про реалізацію волонтерської служби в суді. А помічниця голови суду Вікторія Ніколаєнко поділилася досвідом розвитку служби волонтерів у Вишгородському районному суді Київської області. Під час заходу волонтерам Вишгородського районного суду вручені "Пакети волонтера", що виготовлені Проектом ЄС "Право-Justice" у рамках реалізації Ініціативи "Модельні суди". 

Після урочистостей відбувся прес-брифінг, під час якого представники ЗМІ отримали відповіді на запитання, що їх цікавили.

 

Більше фото за посиланням: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1803785999823017&type=3 

Відео за посиланнями: https://www.youtube.com/watch?v=r3z25eg1IeU 

                                        https://www.facebook.com/122620901703680/videos/514887143296518 

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

У межах Проекту ЄС "Право-Justice" реалізовується підкомпонент 2.3 "Модельні суди", який має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. В модельних судах  заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Вишгородський районний суд Київської області є одним із 75 модельних судів.

Експертами ініціативи "Модельні суди" Проекту ЄС "Право-Justice" розроблено Проект Стандартної операційної процедуру (інструкцію) "Організація та функціонування інтегрованої рецепції суду".

Інтегрована рецепція суду - перший пункт, де користувач системи правосуддя матиме змогу контактувати з судом. Інтегрована рецепція покликана забезпечити підтримку з моменту, коли людина приходить до суду, та ефективне управління потоком людей. Планово інтегрована рецепція підлягає розташуванню в стратегічному місці для комплексного швидкого реагування на потреби користувачів суду.

Цілі інтегрованої рецепції: полегшення спілкування співробітників рецепції з відвідувачами; забезпечення особистої безпеку працівників рецепції; забезпечення захисту інформації, яку обробляє працівник.

Функції інтегрованої рецепції, включають, зокрема: служить пунктом, де відвідувачі суду можуть отримати необхідні відомості;   забезпечення взаємодії між користувачами суду та судом; приймання та забезпечення обробки документів; оптимізація робочого навантаження працівників суду; виявлення вразливих осіб та вжиття заходів для надання необхідної підтримки.