flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь в робочій нараді з головами столичних судів

16 липня 2021, 14:41

14 липня 2021 року відбулася нарада під керівництвом т. в. о. Голови ДСА України Олексія Сальнікова з головами судів, юрисдикція яких поширюється на місто Київ. У нараді взяли участь 22 учасники, які представляли районні суди, окружний адміністративний, місцевий господарський, апеляційний адміністративний та апеляційний господарський суди.

Т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков проінформував очільників судів про питання, над якими працюють на сьогодні в ДСА України і зазначив, що порушені питання стосуються збільшення, у першу чергу, рівня фінансового забезпечення діяльності судової влади.

 «Я запросив вас до обговорення найгостріших проблем, з якими стикаються суди Києва, і знаю, що спільно ми визначимося з тими питаннями, які потребують першочергового вирішення», - акцентував увагу учасників наради Олексій Сальніков.

«Сьогодні я матиму зустріч з депутатами Верховної Ради, під час якої ми будемо напрацьовувати зміни до державного бюджету, і я буду вас інформувати, як вирішується вказане питання. Щодо 742 мільйонів гривень, які отримані судовою владою внаслідок змін до держбюджету, то 230 мільйонів з цієї суми  підуть на поточні видатки, з яких можна буде робити розподіл на комунальні послуги, а головне – придбання марок, конвертів, всієї кореспонденції», - наголосив Олексій Сальніков.

Під час наради її учасники окреслили проблеми, з якими доводиться сьогодні  стикатися судам міста Києва. Серед них:

  • катастрофічна нестача коштів на відправлення поштової кореспонденції;
  • критично-незадовільний стан серверного обладнання (проблема загальна для всіх апеляційних судів);
  • відсутність коштів на проведення капітальних ремонтів;
  • невирішеність питань із забезпеченням судів належними приміщеннями.

Але найбільшою проблемою для київських судів є низький рівень заробітної плати працівників апарату судів. Про це сказав під час наради голова кожного суду. На їхнє переконання, якщо на існуючі проблеми додатково накладеться відтік спеціалістів з апаратів судів, то говорити про матеріально-технічне забезпечення буде недоречно, тому що у судах просто нікому буде працювати.

«Наразі в Київському апеляційному суді вакантні 155 посад працівників апарату суду. Численні конкурсні процедури, які зараз проводяться в суді, не дають ніяких результатів просто через те, що нема жодного бажаючого працювати з такою оплатою праці, яка зазначається в конкурсних умовах», - розповів  голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов.

«Ми дійшли до того, що вже будемо ставити питання й перед Вами, і перед Верховною Радою України, і перед Радою національної безпеки і оборони України про те, що мова взагалі йде про зупинку роботи суду», - наголосив голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов.

Андрій Горяйнов, голова Шостого апеляційного адміністративного суду в підтримку колеги зазначив, що аби довести рівень оплати праці працівників апарату тільки очолюваного ним суду до рівня 2020 року, то потрібно 12 мільйонів гривень, а якщо говорити про рівень 2019 року – то 19 мільйонів.

В. о. голови Дарницького районного суду міста Києва Тамара Трусова також повідомила, що за півроку із суду звільнилося 24 працівники апарату.

«Якщо і далі ситуація розвиватиметься такими темпами, то про матеріально-технічне забезпечення ми говорити не будемо. Суди зупинять здійснення правосуддя, бо судді без апарату працювати не можуть», - наголосила Тамара Трусова.

Підбиваючи підсумки наради, Олексій Сальніков ще раз нагадав учасникам, що в 742 мільйонах гривень, які має отримати судова система - 230 мільйонів це  поточні видатки, в т.ч. на комунальні послуги. Решта суми піде на зарплату працівників апарату судів.

«Я свідомий того, що цих коштів недостатньо для повного вирішення порушених питань, але зняти напругу вони допоможуть. Я знаю, що ми втрачаємо фахівців, бо якщо людині пропонується на ринку праці значно більше 4-х тисяч гривень, вона туди йде, а ми втрачаємо фахівців, яких ми самі навчили, і які здатні виконувати відповідні завдання», - наголосив Олексій Сальніков.

Т. в. о. Голови ДСА України також зазначив, що вже найближчим часом відвідає кожен київський суд з тим, щоб детально вивчити проблемні питання, розробити спільний графік дій, які дозволять покращити ситуацію та вирішити цілу низку проблемних питань.

15 липня Олексій Сальніков відвідає Шостий апеляційний адміністративний суд, а 21 липня планує побувати у Північному апеляційному господарському суді.

 

Пресслужба ДСА України