flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві запрацювала перша «Зелена кімната»

04 жовтня 2021, 15:01
 
У Дарницькому районі відкрили першу у столиці «Зелену кімнату».
 
 
8 липня на базі Центру сім’ї Дарницького району міста Києва завдяки спільним зусиллям районної та міської влади у Дарницькому районі розпочала свою роботу перша у місті Києві «Кімната дружня до опитування дітей», в якій буде проводитися опитування дітей за методикою «Зелена кімната».
Серед присутніх: голова Дарницької райдержадміністрації Ярослав Лагута разом з першим заступником Миколою Калашником, заступник голови міськдержадміністрації Марина Хонда, депутат Київської міської ради Марина Порошенко, начальник Дарницького управління поліції ГУНП у м. Києві Олександр П’ятниківський, голова Дарницького районного суду міста Києва Тетяна Щасна.
«Безмежно надихаюсь, коли ідея реалізовується в життя! І даний пілотний проєкт – яскраве тому підтвердження. Адже, нам таки вдалося у найкоротший термін відкрити «Зелену кімнату». Пишаюся, що це сталося саме у Дарницькому районі! Символічно, що відкриття об’єкту відбулося сьогодні - у День родини», - зазначив Ярослав Лагута.
«Зелена кімната» – це сучасна ефективна форма роботи з неповнолітніми, надання соціально-психологічної та правової допомоги дітям уразливих категорій, тим, які потерпіли від злочинних посягань або стали свідками злочину.
 

Голова профільної комісії Київради Марина Порошенко наголосила, що одним із важливих аспектів роботи Центру буде допомога поліції у з’ясуванні обставин та деталей злочинних дій проти дітей.

"Щоб правильно провести опитування та повторно не травмувати дитину, в Центрі відбуватимуться сеанси одночасної роботи психологів та поліції. Коли в одному приміщенні з дитиною працює психолог, а в сусідній кімнаті, за непрозорим склом, – співробітник поліції через спеціальні засоби зв’язку корегує питання, які необхідно пропрацювати з дитиною і, які є важливими для слідства. Записи цих сеансів можна використовувати в суді без повторного допиту дитини, щоб уникнути психічних травм та додаткового стресу", – розповіла Порошенко.

 

Лише за офіційно зафіксованими даними, з початку року від жорстокого поводження постраждали 1095 дітей, а 787 стали свідками домашнього насильства.

Постраждалі від домашнього насильства можуть звертатися:

  • телефоном на муніципальну гарячу лінію: 15-00 зі стаціонарного або 044-272-15-00 з мобільного;
  • особисто до Центру гендерної рівності, протидії та запобігання насильству: вулиця Іллєнка, 20.
  • до поліції за телефоном 102.
Основна мета проведення опитування в такій кімнаті - зменшення повторної травматизації дитини у процесі опитування як завдяки спеціальним методикам та комфортній атмосфері, так і завдяки технічному оснащенню, яке дозволяє вести відеозапис допиту і в подальшому використовувати цей відеозапис для ведення слідства без проведення повторних допитів.
«Зелена кімната» складається з двох приміщень. В одному працює психолог із дитиною, в іншому за непрозорим склом – представники поліції, суду, соціальних служб, які через відповідні засоби зв’язку із психологом, корегують питання. Відтепер процедура опитування дітей та проведення слідчих дій стане зручнішою – умови в новоствореному приміщенні сприятимуть забезпеченню законності, гуманності та ефективності кожного рішення, прийнятого щодо неповнолітніх.
У подальшому, відкриття подібних «Зелених кімнат» планується у всіх районах столиці.