flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ДЕСНЯНСЬКОМУ РАЙОННОМУ СУДІ ОГОВОРИЛИ СТАНДАРТИ ПОВЕДІНКИ ПРАЦІВНИКА СУДУ

24 липня 2023, 14:18

В п’ятницю 21 липня 2023 року заступником голови суду Іриною Галась, суддями-спікерами Валерією Бабко, Наталією Тарасенко та керівником апарату Ларисою Зубець Деснянського районного суду м. Києва, було проведено нараду із працівниками апарату суду щодо дотримання правил етичної поведінки працівниками суду.

    Метою наради є забезпечення довіри суспільства до державної служби та до судової влади в цілому. Адже реалізація цього завдання залежить від знання правил професійної етики та вміння спілкуватися з відвідувачами.

    Національне агентство з питань державної служби наказом  від 05.08.2016 №158, затвердило Загальні правила етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

    Суттєвих змін вони зазнали 28.04.2021. Також були внесені зміни до правил у березні 2023 року: їх доповнено забороною мобінгу.

    Зокрема, доповідачі звернули увагу присутніх на стандарти поведінки працівника суду, до яких належать законність, професіоналізм, культура спілкування, зовнішній вигляд, а також зазначили, що всі працівники суду повинні неухильно дотримуватися всіх норм і законів, правил етичної поведінки та ділової етики посадових осіб, правил внутрішнього трудового розпорядку для працівників суду та правил внутрішнього службового розпорядку державних службовців, положень Закону України «Про запобігання корупції», законодавства України  про працю.

     «У своїй службовій діяльності та поза службою працівник суду зобов’язаний дотримуватися Конституції України та законів України і прагнути бути обізнаним з усіма вимогами законодавства, а також правилами та процедурами щодо своїх службових обов’язків і, звичайно ж, неухильно виконувати їх», - наголосила Валерія Бабко.

      Під час проведення наради присутні також ознайомились із питаннями особистої етики працівника суду, що ґрунтуються на нормах життя в суспільстві та повазі до гідності людини. Доповідачі зазначили, що працівник суду зобов’язаний ставитися до всіх відвідувачів та працівників суду ввічливо та з повагою,  поважати досвід, знання та професійну позицію своїх колег, уникати неконструктивної критики своїх колег і нести індивідуальну відповідальність за публічну критику їхньої роботи, прагнути отримати нові знання та досвід через обмін інформацією з колегами та іншими фахівцями з метою підвищення кваліфікації тощо.

     Крім того, Ірина Галась у своєму виступі згадала і про дрес-код працівника суду, що є невід’ємною частиною у діяльності працівника суду. «Працівник суду повинен бути охайним, носити діловий одяг, бейджики та уникати екстравагантності в зовнішньому вигляді», - підкреслила доповідач.

     Практика показує, що відкритість приймаючої сторони нівелює всі негативні фактори, які супроводжують суди. А громадяни саме у храмах Феміди потребують допомоги.

     Лариса Зубець зазначила, що працівники суду повинні з повагою ставитися до прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина, об’єднань громадян, інших юридичних осіб, не чинити свавілля, не бути байдужими до їхніх дій і вимог.

    Отже, дотримання встановлених вимог щодо етичної поведінки є не тільки обов’язком працівників суду, але й засобом зміцнення громадської довіри до держави та її інституцій. І це має бути не черговим факультативним обов’язком, а основою їхньої роботи.