flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЧАСТЬ У НАВЧАННІ КЕРІВНИКІВ АПАРАТІВ СУДІВ

23 серпня 2023, 15:39

21-12 серпня 2023 року заступник начальника ТУ ДСА України в місті Києві Наталія ЧУМАК узяла участь у навчанні керівників апаратів судів в якості викладача Національної школи суддів України.

ПРОГРАМА підготовки та підвищення рівня кваліфікації керівників і заступників керівників апаратів місцевих, апеляційних судів, Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду триває 21–25 серпня 2023 року та ставить за мету підвищення кваліфікації судових адміністраторів за основними напрямками їх професійної діяльності.

Наталія Чумак підготувала два тренінги для цієї програми. Так, 21 серпня її лекція була присвячена  формуванню професійних та особистісних компетентностей керівника апарату суду, а також розвитку управлінських компетентностей   керівника апарату суду. Окрім презентації, Наталія Чумак надала слухачам можливість ознайомитися з посібником "Судовий адміністратор: гід по професії", підготовлений та адаптований для українських судових адміністраторів ГО "Інститут судового менеджменту" за матеріалами навчальних посібників Національної асоціації судового менеджменту" (США).

Завантажити посібник можна за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/1YjcDYTMFIa3H_yWaa47aDaQvGpz3FmPp/view?usp=drive_link 

 

22 серпня 2023 року  Наталія Чумак ознайомила слухачів навчальної програми з Міжнародним досвідом судового адміністрування. 

 

Розглядаючи світовий досвід становлення судового адміністрування як професійної діяльності, у своєму виступі Наталія Чумак зазначила  декілька суттєвих аспектів.
1) Професійне судове адміністрування виокремилося в окрему галузь управління у зв'язку із розвитком суспільства та економіки, зростанням кількості справ та сфер, де конфлікти вирішуються судом, скороченням ресурсів, та розвитком інформаційних технологій.

2) Важливість підпорядкування судового адміністрування безпосередньо судовій гілці влади.

3) Професійне судове адміністрування зумовлене також зростаючим розумінням ролі судового адміністратора у таких фундаментальних речах, як:

а) сприяння незалежності судової гілки влади,
б) збереження ресурсів судової системи,
в) підвищення довіри громадян до суду.

 

Посада керівника апарату суду є однією із наймолодших судових професій у нашій державі, і процес її становлення та формування як ключової адміністративної посади у суді перебуває на початковій стадії.

Попри“молодість” - керівник апарату суду є ключовою посадою у структурі управління судом, на яку покладено адміністративне навантаження і через яку здійснюється взаємодія апарату суду і суддів.

Традиційно суди сприймалися як установи, де здійснюється правосуддя і тому у них не надто приділялося уваги питанням адміністрування

З підвищенням потреб у більш ефективному управління як відповіді на виклики часу, формувалася потреба у спеціально навчених професійних адміністраторах, котрі володіли б знаннями щодо судових процедур, з одного боку, та сучасних методів управління, з іншого боку.