flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДОСТУПНІСТЬ ДО ПРАВОСУДДЯ - ПРІОРИТЕТ

23 березня 2017, 19:34

23 березня 2017 року На базі Апеляційного суду міста Києва вдруге зібралася Робоча група із забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в місті Києві.

На порядку денному зустрічі були обговореними такі питання: доступність та безбар’єрність Шевченківського районного суду м. Києва; приведення сайтів судових установ у відповідність до вимог Постанови Кабміну від 26.09.2013 №730; обговорення та затвердження «Стратегії – 2017».

Говорячи про доступність суду та судової процедури для осіб з інвалідністю, учасники наголосили на тому, що вона виявляється в архітектурній, транспортній та інформаційній складових. Отже, саме на цих пунктах варто зосередити всю увагу і сили Робочої групи.

Найперше, що заплановано, – це проконсультувати та допомогти Шевченківському районному суду стати взірцем та повністю відповідати трьом пунктам доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в місті Києві. У свою чергу заступник керівника апарату Шевченківського районного суду м. Києва Руслан Ширма доповів, що керівництво суду глибоко зацікавлене і вже розпланувало, що саме і яким чином планується вдосконалити.

Під час обговорення «Стратегії – 2017» учасники групи запропонували, аби сайти судових установ мали спеціальне програмне забезпечення для людей з вадами зору і слуху. А також ті суди, що не мають на сайті розміщеної статті про відповідальних осіб з комунікації та співпраці з людьми з інвалідністю, мають опублікувати таку інформацію.

Наступними етапами роботи Групи є організація локальних тренінгів для працівників суду, до обов’язків яких входить спілкування з відвідувачами, щодо надання допомоги в реалізації прав та законних інтересів осіб з інвалідністю в судових установах.

Враховуючи той факт, що київські суди апеляційної інстанції мають більшу відповідність вимогам доступності, учасники Робочої групи закріпили за кожними з них громадську організацію для консультацій та досягнення високої якості у роботі з відвідувачами з інвалідністю. Зокрема, з Київським апеляційним адміністративним судом співпрацюватиме УТОС, з Київським апеляційним господарським судом – ВГО «Асоціація інвалідів-спинальників України», з Апеляційним судом міста Києва – ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів», з Апеляційним судом Київської області – Національна асамблея інвалідів. З територіальним управлінням Державної судової адміністрації та Вищою радою правосуддя співпрацюватимуть разом усі названі громадські організації.

Чудовим завершенням зустрічі стала пропозиція визначити Вищу раду правосуддя та Національну асоціацію адвокатів України як постійних членів Робочої групи.

Наступне засідання, на якому затвердять «Стратегію – 2017», заплановано на квітень-місяць із супроводженням онлайн-трансляції.

 

Джерело: ПРЕС-СЛУЖБА Київського ААС  http://kaas.gov.ua/about/news/2256-obgovorennya-strategiji-2017-pro-dostupnist-sudiv-dlya-lyudej-z-invalidnistyu.html