flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВІДБУВСЯ СЕМІНАР «ІНКЛЮЗИВНИЙ СУД: ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ та ШЛЯХИ РОЗВИТКУ»

14 квітня 2017, 12:35

 Для успішної реалізації судами міста Києва Програми по забезпеченню безбар’єрного доступу до правосуддя для осіб з інвалідністю та  інших мало мобільних груп населення в лютому 2017 року була створена робоча група, до якої увійшли представники апеляційних судів міста Києва,  Територіального управління Державної судової адміністрації України в місті Києві, ВГО «Правозахисна спілка інвалідів» та інших громадських об’єднань, метою яких є захист прав людей з інвалідністю.

Серед інших завдань Робочої групи важливе місце займає проведення циклу семінарських занять та тренінгів для суддів і працівників апаратів судів з питань забезпечення безбар’єрного доступу до судових установ маломобільних груп населення,  етики спілкування з людьми з інвалідністю, їх  правового статусу тощо.

З метою реалізації плану-графіку проведення семінарських занять 13 квітня 2017 року в Апеляційному суді міста Києва проведений перший   семінар для працівників дарницького, Шевченківського та столичного апеляційного судів на тему: «Інклюзивний суд: основні поняття і шляхи розвитку».

Семінар був підготовлений спільними зусиллями представників ВГО «Правозахисна спілка інвалідів», ВГО «Національна асамблея людей з інвалідністю України», ГО «Інститут судового менеджменту»та  Територіального управління Державної судової адміністрації України в місті Києві.

Доповідачами виступили Олег Полозюк від НАІУ та Наталія Чумак від ТУ ДСАУ та ГО «Інститут судового менеджменту».

Учасники семінару ознайомились з основними поняттями «Людина з інвалідністю», «Інклюзія», «Доступність», «Універсальний дизайн», «Розумне пристосування», а також з навичками етичної поведінки з особами, які мають різні особливості порушень.

По закінченні заняття учасники висловили вдячність за важливість та актуальність теми, якість навчального матеріалу, професійний рівень викладачів та отримані  нові знання та навички.

Організаторами та учасниками досвід проведення цього семінару визнаний успішним , тематичні навчання з працівниками місцевих та апеляційних судів міста Києва щодо доступності правосуддя та етики спілкування з людьми з інвалідністю будуть обов’язково продовжені.

Також на учасників семінару чекала виставка дитячих робіт у приміщення Апеляційного суду міста Києва, приурочена до Великодня. Роботи на виставку надали вихованці столичних навчальних закладів для дітей з інвалідністю.