flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПРО ТУ ДСА України в місті Києві

14 лютого 2018, 16:01

До сфери повноважень Територіального управління Державної судової адміністрації України  в місті Києві входить забезпечення діяльності десяти районних судів столиці, Станом на 01 вересня 2017 року штатна чисельність столичних місцевих загальних судів складає 317 суддів та 1067 працівників апаратів судів. Штат Управління складають 24 одиниці.

Розпочинаючи свою діяльність в 2002 році  у досить важких умовах зі штатною чисельністю в 11 осіб, за відсутності належного приміщення, комп’ютерної техніки та інших ресурсів,  Управління успішно пройшло етап свого становлення, і за будь-яких умов забезпечує виконання покладених на нього функцій.

Головним досягненням минулих 15-ти років можна вважати поступове збільшення обсягу фінансування потреб органів судової влади. Проблеми столичних судів почати вирішуватись, коли витрати на здійснення судочинства стали частково покриватись за рахунок надходжень спеціального фонду державного бюджету, джерелом я кого стали кошти, сплачені за інформаційно-технічне забезпечення розгляду судового процесу, з 2011 року – судових збір.

Добрий результат дала співпраця Управління з київською міською владою, адже завдяки втіленню у життя протягом багатьох років міської цільової програми «Столичним судам – європейський рівень»  вдалося значно покращити матеріально-технічну базу районних судів і самого Управління: оновити комп’ютерне обладнання, придбати легкові автомобілі тощо.

Безперервна  наполеглива робота територіального управління в напрямку матеріально-технічного забезпечення дозволила значно поліпшити умови, в яких здійснюють правосуддя столичні суди. За час, що минув, на баланс управління додатково прийнято 7 приміщень для районних судів. За рахунок цього збільшилась корисна площа Дарницького, Оболонського, Голосіївського, Подільського, Солом’янського судів, а Шевченківський районний суд міста Києва отримав приміщення, яке в процесі реконструкції вдалось максимально наблизити до стандартних умов для здійснення правосуддя та надання судових послуг. За минулий  період на території Києва управлінню у постійне користування відведено 2 земельні ділянки, що дозволить звести нові будівлі для Дніпровського та Святошинського суду.

На умовах договору оренди столичне управління також отримало приміщення, що дозволяє зручно розмістити усі свої служби та структурні підрозділи, навіть з перспективою збільшення штатної чисельності.

У приміщеннях більшості столичних районних судів проведені капітальні ремонти. Здійснені роботи по забезпеченню енергозбереження (утеплення фасадів, заміна вікон тощо). Суди обладнані системами контролю доступу (стаціонарні металодетектори, відео спостереження, тривожні кнопки, оперативний зв'язок між залами судових засідань та конвойним приміщенням),   системами фіксування судового процесу, постійно оновлюється парк комп’ютерної та копіювально-розмножувальної техніки. У 2017 році практично завершений процес заміни у столичних судах металевих огорож для утримання осіб в залах судових засідань, що перебувають під вартою, на сучасні кабіни зі скла та металу.

Останнє десятиліття характеризується активним залученням до судових процедур сучасних інформаційних технологій. Прикладом цього невпинного процесу є широке запровадження в щоденну роботу суду програми електронного документообігу та авто розподілу судових справ. І в цьому процесі наше управління ніколи не стояло осторонь. У співпраці з ДСА України та ДП «Інформаційні судові системи» працівники територіального управління опановували нові технології самі та докладали зусиль, щоб навчити працівників судів азам роботи з програмним забезпеченням( фіксування судового процесу, внесення судових рішень до ЄДРСР, контроль за документообігом в суді, формування статистичних звітів тощо). На теперішній день практично кожен працівник суду є впевненим користувачем системи електронного діловодства суду і ми усі напоготові знаходимось за крок від широкого запровадження проекту «Електронний суд», в тому числі і в столичному регіоні.

Постійна взаємодія з керівниками апаратів місцевих судів,  координація роботи по виконанню спільних завдань, проведення нарад, семінарів та тренінгів є звичною практикою нашого управління.

Особлива увага приділяється належному облаштуванню конвойних приміщень у судах з метою приведення їх у відповідність до європейських стандартів і виключення порушення прав людини при конвоюванні та перебуванні затриманих осіб, що перебувають під вартою,   у приміщеннях судів.

Проведений нами у 2015 році моніторинг рівня доступності приміщень та будівель столичних районних судів для мало мобільних груп населення дозволив розробити план першочергових заходів щодо покращення доступу до правосуддя усіх категорій споживачів судових послуг і крок за кроком втілювати його у життя.

В межах повноважень, визначених законодавством про судоустрій, управління докладає зусиль для забезпечення київських місцевих судів  присяжними. Для досягнення цієї мети ми не тільки взаємодіємо  з Київською міською радою, а також здійснюємо просвітницьку діяльність, поширюючи інформацію про інститут суду присяжних серед широкого кола громадськості.