flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЧАСТЬ У КОНФЕРЕНЦІЇ "СУД БЕЗ БАР'ЄРІВ"

10 грудня 2021, 16:42
Про доступ до правосуддя говорили під час заходу «Суд без бар’єрів. Право на справедливий суд осіб з інвалідністю».
Забезпечення повного і рівного здійснення людьми з інвалідністю всіх прав та основоположних свобод людини під час здійснення правосуддя – є однією з задач Національної стратегії із створення безбар’єрного простору.
Право на доступ до правосуддя – це комплексне право, яке включає фізичну доступність судів, фінансову доступність судових процедур, доступ до правової допомоги, зрозумілість мови, на якій ведеться правосуддя. Тому архітектурна доступність приміщень, де проходять судові засідання, кнопка виклику для людей з інвалідністю, за потреби перекладач жестовою мовою для людей з порушення слуху, асистент для людей з порушенням зору – забезпечують можливість безперешкодного звернення до суду за захистом своїх прав.
 
Суд - це спілкування і це спілкування має бути доступним та зрозумілим кожному. Саме про це йшла мова у виступах спікерів конференції - В.о. голови Вищої ради правосуддя Олексія Маловацького, голови Ради суддів України Богдана Моніча, заступника Голови ДСА України Сергія Чорнуцького, представників судів різних юрисдикцій України, Радниці - Уповноваженої Президента України з питань безбар'єрності Тетяни Ломакіної. Одним зі спікерів заходу була і заступниця начальника Управління Наталія Чумак з презентацію щодо клієнтоорієнтованості судів .
 
 
 
 
Під час конференції «Суд без бар’єрів. Право на справедливий суд осіб з інвалідністю», організованої ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів».
 
▫ Олексій Маловацький окреслив нагальні проблеми сьогодення, зумовлені черговим реформуванням у судовій сфері. Зокрема, неналежне кадрове забезпечення судів заганяє у глухий кут не лише людей з особливими потребами, а й усіх громадян. Наразі у державі не вистачає майже 40 % суддів від загальної штатної чисельності.
▫ Олексій Маловацький не обійшов увагою й питання недостатнього фінансування. За його словами, дефіцит коштів не дає змоги повністю реалізувати завдання щодо забезпечення доступності судів для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.
▫ «Активне впровадження електронного судочинства є пріоритетним завданням, від успішного виконання якого залежить доступ громадян до правосуддя», - акцентував в.о. Голови ВРП.
▫ Голова ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів», член Ради безбар’єрності Олександр Вознюк зазначив: «Як представник інституції громадянського суспільства висловлюю підтримку та зацікавленість у покращенні репутації судової гілки влади». Також Олександр Вознюк сказав, що організація готова долучитися до спільної співпраці у цьому напрямі.
 
 
Звертаючись до учасників конференції Голова Ради суддів України Богдан Моніч нагадав, що Рада суддів України ще у 2015 році почала робити перші кроки в напрямку побудови суду без бар’єрів. Найперший документ, що став проєктом дій задля допомоги суддям і працівникам апаратів у співпраці із людьми з інвалідністю було затверджено рішенням РСУ № 54, 5 червня 2015 року. Згадав він і про спільну ініціативу Ради суддів України та Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Правозахисна спілка інвалідів” щодо встановлення у судах платіжних терміналів, які розраховані, в першу чергу, на людей з інвалідністю. Як результат – було розроблено і виготовлено унікальний платіжний термінал, що встановлено і який активно використовується у Київському апеляційному адміністративному суді.
 
 

Протягом 2018-2020 років працювала спільна робоча групаіз забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, результатом роботи якої стали Рекомендації із забезпечення доступності суду і судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення щодо застосування ДБН-2018 В.2.2-40:2018 "Інклюзивність" у судових установах, що були затверджені Радою суддів України.

"На жаль, в останні два роки ця робота призупинилась, з певних об’єктивних причин. Ми зіткнулись з критичною ситуацією в частині фінансування судової гілки влади. В ці останні роки держава не закладала фінансування на капітальні видатки. Як ми можемо впроваджувати якісь новітні сервіси, коли в нас заробітна плата працівників апарату суду складає 4-5 тисяч гривень? Як ми можемо мотивувати людей в таких умовах? Ми дуже сподіваємось, що наступного року ситуація покращиться і ми зможемо продовжувати розпочату роботу, адже Рада суддів України практично найпершою почала опікуватись проблемами забезпечення безбар’єрного доступу до судових установ", - сказав очільник органу суддівського самоврядування.

 

Богдан Моніч наголосив, що обговорюючи й вирішуючи питання доступу до суду людей з інвалідністю, “…ми автоматично робимо суд, як установу, доступнішим і логістично зрозумілішим для людей похилого віку, осіб з тимчасовим порушенням здоров’я, батьків з дитячими колясками. Забезпечуючи таким людям доступність до суду, ми забезпечуємо виконання одного з головних пріоритетів у відносинах “суд-суспільство” – доступ до правосуддя”

.

 

 

 

Під час конференції «Суд без бар’єрів. Право на справедливий суд осіб з інвалідністю», організованої ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів»: