flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України: забезпечення безбар’єрного доступу громадян до правосуддя

03 квітня 2024, 16:30
 
 
 
 

Т. в. о. Голови Державної судової адміністрації (далі ДСА) України Максим Пампура взяв участь у засіданні Ради безбар’єрності, що відбулося під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля за участі Першої леді України Олени Зеленської, представників уряду, голів профільних комітетів Верховної Ради, офіційних міжнародних представників системи, посольств, начальників ОВА, представників територіальних громад. Під час зустрічі обговорювалися практики з упровадження безбар’єрності на рівні місцевих громад. Забезпечення безбар’єрного доступу громадян до правосуддя та судових послуг – напрям, що залишається одним із найважливіших у діяльності ДСА України.

 

 

Забезпечення реального доступу до правосуддя осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення вимагає вжиття комплексних заходів, у тому числі архітектурної та інформаційної доступності судових установ.

Разом із тим, приведення приміщень судів у відповідність вимогам чинного законодавства України та рекомендаціям, що передбачають державні будівельні норми (ДБН), можливе лише шляхом проведення робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту існуючих  будівель апеляційних та місцевих загальних судів у цілому. А це потребує значних фінансових ресурсів.

В умовах критичної ситуації, яка склалася з фінансовим забезпеченням діяльності судової влади, ДСА України не має можливості провести всі необхідні будівельні роботи. Водночас мінімальні стандарти доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в судах забезпечуються шляхом реалізації принципу розумного пристосування з урахуванням особливостей кожного конкретного випадку. У тому числі йдеться про розміщення, у разі потреби, на рівні першого поверху: канцелярії, приймальні, зали судових засідань; облаштування приміщень судів допоміжними технічними засобами.

Також питання доступності вирішується шляхом вжиття організаційних заходів відповідальними особами, які призначені в усіх судах для надання допомоги особам з інвалідністю, представникам маломобільних груп населення. Інформація про відповідальну особу та контактні телефони розміщується на офіційних веб-сайтах судів та є відкритою для загального доступу.

В межах співпраці ДСА України з Проєктом ЄС "ПРАВО-JUSTICE ІІ" продовжується реалізація проєкту "Служба волонтерів у судах", розпочата у 2020 році. В українських судах понад 300 волонтерів надають підтримку вразливим групам користувачів, у тому числі особам з інвалідністю та маломобільним групам населення.

   

В межах реалізації Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні на період до 2030 року, ДСА України вживає заходів щодо доступності судових послуг, засобів цифрових технологій, що забезпечують доступ до інформації судочинства усіх громадян, у тому числі осіб з інвалідністю та інших представників маломобільних груп населення.

Суттєво розширює можливості безбар’єрного доступу до правосуддя впровадження підсистем відеоконференцзв’язку - "Електронного кабінету" та "Електронного суду" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної система (ЄСІТС).

Підсистема "Електронний кабінет" забезпечує реєстрацію особи в ЄСІТС та подальшу її автентифікацію з використанням електронного підпису, а також доступ до всіх інших підсистем ЄСІТС.

Підсистема "Електронний суд" надає можливість користувачам створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, інших органів та установ у системі правосуддя, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів.

    

Підсистема відеоконференцзв’язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, зокрема поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів, в установах попереднього ув’язнення, виконання покарань або медичному закладі  за допомогою технічних засобів, наявних у відповідних установах.

Крім того, на офіційному вебпорталі "Судова влада України" запроваджено елементи управління, що надають можливість користувачам з вадами зору та слуху, наприклад, змінити розмір шрифту. Заголовки, списки, таблиці, фрейми, забезпечення високої контрастності, фільтри кольорів, використання екранної лупи та/або диктора, автоматичні субтитри – зазначені  функціонали забезпечують безперешкодну навігацію по сторінках судів на офіційному вебпорталі "Судова влада України".

Також адаптовано функціонал відповідності візуального відображення інформації та її мовної навігації, доступності капчі (звуковий аналог). Весь інтерфейс  офіційного вебпорталу "Судова влада України" озвучується з моменту встановлення на персональному комп’ютері (іншому пристрої) користувача спеціалізованого програмного забезпечення. Усі суди мають власні вебсторінки з можливістю доступу користувачів з вадами зору та слуху на офіційному вебпорталі "Судова влада України".

ДСА України опрацьовано питання можливості закупівлі в суди планшетів для спілкування з жестомовними особами.

Такі планшети дозволяють встановити програмне забезпечення з цілодобовим доступом до послуг перекладачів жестової мови (Connect PRO). Connect PRO – це новий стандарт в комунікації, що є незамінним рішенням у забезпеченні вільної та безбарʼєрної комунікації працівників суду з відвідувачами з порушенням слуху.

У зв’язку з недостатнім фінансуванням судової системи та з метою забезпечення доступу жестомовних осіб до правосуддя, ДСА України звернулася до міжнародних партнерів із проханням розглянути можливість залучення експертної та фінансової підтримки в межах реалізації проєктів ПРООН із відновлення та розбудови миру для забезпечення канцелярії місцевих загальних судів планшетами для покращення спілкування з жестомовними особами. Крім того, тривають організаційні заходи щодо створення соціального правоосвітнього відеоролика жестовою мовою для демонстрації на вебсайті та в холах судів.

Для осіб з вадами зору здійснюється дублювання інформації рельєфнокрапковим шрифтом Брайля. Наразі кількість судів, де назви основних приміщень і покажчиків руху продубльовано таким, становить 44 % від загальної кількості.

         

Також у приміщеннях судів здійснюється контрастне маркування скляних поверхонь (зокрема прозорі двері облаштовуються попереджувальною контрастною смугою), маркування перепадів рівнів (порогів), сходинок сходового маршу контрастною фарбою або із застосуванням фактурного матеріалу покриття.

В межах виконання Плану заходів, що стосуються підготовки фахівців з питань врахування потреб осіб з порушенням зору, слуху, з інтелектуальними порушеннями та їх представників під час участі у судових засіданнях, ДСА України плідно співпрацює з Національною школою суддів України.

Програми підготовки та підвищення рівня кваліфікації  для працівників апаратів судів містять онлайн-лекції щодо запровадження сервісів для вразливих груп населення, спілкування із вразливими особами: потерпілими, свідками, учасниками бойових дій, особами, які отримали поранення або психологічні травми внаслідок бойових дій. Йдеться про покращення навичок комунікації під час спілкування з учасниками судового процесу та відвідувачами суду, у тому числі осіб з інвалідністю.

Крім того, викладачами Національної школи суддів України постійно проводяться онлайн-семінари для працівників територіальних управлінь Служби судової охорони. Під час таких семінарів використовуються наочні презентаційні матеріали та відеоролики, відбувається обговорення шляхів та особливостей налагодження ефективної комунікації з особами, які є учасниками судового процесу, а також спілкування з особами із порушеннями зору, слуху, психічними та інтелектуальними розладами.

Враховуючи вищевикладене, забезпечення безбар’єрного доступу громадян до правосуддя та судових послуг, а також створення для них відповідних умов у приміщеннях судів було і залишається одним із важливих напрямів діяльності ДСА України.

 

 

2024 © Всі права захищені