flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД - ПЕРШИЙ В РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ ПОКРАЩЕННЯ ДОСТУПУ ДО ПРАВОСУДДЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

04 червня 2018, 16:33

24 травня 2018 року на виконання доручення Державної судової адміністрації України від 25.04.2018 №14-7762/18 «Про вжиття заходів щодо забезпечення доступності об’єктів судової влади для осіб з інвалідністю», в рамках заходів щодо проведення аудиту архітектурної та інформаційної доступності районних судів міста Києва у Шевченківському районному суді міста Києва проведено нараду-семінар на тему:«Інклюзивний суд. Шляхи побудови».

 

Захід організовано за ініціативи Територіального управління Державної судової адміністрації в місті Києві. До участі у заході були запрошені керівники апаратів та представники районних судів міста Києва.

Також в семінарі прийняли участь: голова Шевченківського районного суду міста Києва Савицький О.А., начальник Територіального управління державної судової адміністрації України в місті Києві – Сімановський О.В. та його  заступник Чумак Н.А., яка була куратором заходу, а також  голова Всеукраїнської громадської організації «Правозахисна спілка інвалідів», Голова Робочої групи з доступності до правосуддя – Вознюк О.Г, експерт, тренер, ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю» - Полозюк О.В.

На початку заходу всі присутні, зібравшись біля центрального входу до приміщення Шевченківського районного суду міста Києва,  мали змогу  на практиці переконатись у наявності елементів транспортної, архітектурної та інформаційної доступності, тобто  можливості доступу до приміщення суду осіб з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення.

     

 Безпосередньо у будівлі  суду учасники заходу оглянули приміщення та детально ознайомились зі створеною в суді системою навігації, яка дозволяє особам з порушеннями зору безперешкодно пересуватися приміщенням суду. Виготовлені за європейськими стандартами таблички, вказівники з напрямом руху, розкладом роботи, позначеннями службових кабінетів і залів судових засідань, мнемосхема, тактильна плитка – усі ці елементи, об’єднані у єдину систему покликані домогти зорієнтуватися у публічному просторі будівлі суду будь-кому з відвідувачів, а не тільки особам з інвалідністю.

    

На початку  семінару із вступним словом до присутніх звернулися   Олександр Сімановський та Олег Савицький. Привітавши учасників наради, кожен з них у  своєму виступі відзначив важливість забезпечення доступності об’єктів судової влади для осіб з інвалідністю та необхідність здійснення комплексних заходів,  спрямованих на забезпечення такої доступності. Олександр Вознюк у своєму виступі окреслив напрямки діяльності очолюваної ним робочої групи з питань доступу до правосуддя та її досягнення.

      

 Упродовж семінару тренери Наталія Чумак  та Олег Полозюк ознайомили учасників заходу з основними поняттями тематики  інклюзивного суду, серед яких визначення термінів «Інвалідність», «Людина з інвалідністю», «Соціальна адаптація», «Доступність» «Універсальний дизайн», «Розумне пристосування» тощо. Значна увага була приділена правилам  побудови комунікації працівників суду з людьми з інвалідністю, а також конкретним прикладам успішної реалізації принципу доступності на практиці, в тому числі в судовій системі.